SPØRSMÅL OG SVAR PÅ SOI

TAKK FOR ALLE FLOTTE SPØRSMÅL SOM KOM FRA DERE FØR JEG GIKK INN I STUDIO! DET KOM MASSEVIS AV VIKTIGE SPØRSMÅL SOM VI IKKE RAKK Å GÅ GJENNOM. DERFOR HAR JEG NÅ BESVART DE SOM IKKE FIKK SVAR I PODKAST-EPISODEN (SOM KAN HØRES I FORRIGE INNLEGG ) :

Det kom mange spørsmål om HIV-smitte ved oralsex, og jeg slår de derfor sammen i ett svar:
Dersom man ikke har sår i munnen, har en pågående halsinfeksjon (feks. Gonoré), har nedsatt immunforsvar o.l, er det ansett som relativt trygt både å suge noen, og bli sugd.
Det er vanskelig å gjøre studier på dette her, slik at jeg ville vært varsom med å stole blindt på det vi har av tall og statistikk. Denne tabellen er derfor kun veiledende, og bør på ingen måte være en «hvilepute» for å ha risiko-sex. Det er altfor mange variabler som spiller inn, slik at man måtte ha gransket hver enkelt sex-akt og sex-partnere, for å si noe konkret om den risikoen som eksisterer i hvert enkelt tilfelle. Det som øker risikoen for å overføre HIV ved oralsex er sæd og precum. Det er ikke noe som tilsier at det å svelge øker risikoen.

 

Anal gonoré:
Hei. Jeg ble smittet av gonoré i analen og det gikk ei god stund før jeg ble behandlet. Jeg har siden dengang slitt fælt med prostatitt og ryggsmerter. Er det noe håp for at dette kan utbedres på noen måte? Var nylig til cystoskopi og alt så bra ut der, heldigvis. Takknemlig for råd.

Jeg anbefaler deg å oppsøke det sted/legen som behandlet deg for oppfølging av eventuelle senkomplikasjoner. Fastlegen din er et godt sted å begynne, som eventuelt kan henvise deg videre om nødvendig. Det vil være viktig å avklare om dine plager er relatert til gjenomgått Gonoré-infeksjon, eller ikke. Dersom dette er tilfellet vil det være viktig å gi deg målrettet behandling / symptomlindring. Dette er nok det beste rådet jeg kan gi deg her.

Det kom også flere spørsmål rundt PrEP som jeg har samlet her:

Dette er et tema jeg snart vil ta opp i bloggen. Det er mange gode grunner for å implementere PrEP, og dette er i tråd med WHO`s anbefalinger. PrEP er en tilleggsbeskyttelse for å redusere HIV-smitte i befolkningen, og skal på ingen måte erstatte kondombruk.
Dersom man ikke bor i Oslo er det pr. i dag fastlegen, helsestasjon eller infeksjonsmedisinsk klinikk ved lokalsykehuset som kan bistå i vurdering og hjelp til PrEP.
Jeg tillater meg å vise til et fyldig skriv fra Helsedirektoratet angående PrEP. Her kan man lese mer:
Info om PrEP fra Helsedirektoratet

Oralsex:
Heisann, hvor stor er sjansen for å få kjønnssykdommer som klamydia og gonoré ved å suge noen (kontra ubeskyttet analsex)? Og øker risikoen mye hvis man svelger? Hvis jeg har sugd en jeg ikke vet statusen til med 100% sikkerhet, burde jeg teste meg da? Takk for muligheten til å sende inn spørsmål her 🙂

Klamydia trives ikke i halsen, så sjansen for smitte i halsen er liten, selv om det forekommer enkelte ganger.
Når det gjelder Gonoré er det høyere risiko, og oftest er det ingen symptomer ved Gonoré-smitte i hals. Det er viktig å unngå spredning av Gonoré. Ved å oppdage asymptomatiske hals-infeksjoner ved screening vil man lettere bekjempe smittespredning. Det anbefales derfor regelmessig testing. Et viktig poeng i denne sammenheng, er at om man tester seg for SOI som MSM, er det viktig å fortelle at man er MSM og har oralsex, slik at halsprøve for Gonoré blir utført.

Gonoré:
Kan gonoré gå over av seg selv etter tid uten behandling? Vet hva anbefalingene er

Gonoré kan i prinsippet gå over av seg selv etter lang tid (måneder/år) slik som også Klamydia kan. Det er derimot ikke hovedregelen, og man er da i risiko for komplikasjoner, og samtidig ansvarlig for videre smittespredning om man ikke får behandling.

Syfilis:
Hvilke typer antibiotika kan behandle syfilis? Vil feks Azitromax eller Ery-max ha effekt?

Oftest gir man penicillin-injeksjoner. Azitromax og Ery-max er andre grupper antibiotika, som kan ha effekt mot Syfilis men ikke alltid. Dette er dog et relativt spørsmål, og avhengig av dosering og en rekke andre faktorer. Det er uansett viktig at man lar helsepersonell vurdere og bestemme hvilken behandling som gis, da Syfilis er en infeksjon i mange forskjellige stadier som krever ulik behandling og oppfølging.

Candidiasis hos menn:
Hei. Jeg kan lese at det er uvanlig med candidiasis hos menn, og at infeksjonen kan oppstå sånn bare. Opplever at det kommer tilbake selv om jeg bruker kremen som skal til (2 ganger hver dag) for å få bukt med probleme. Først pipler det en hvit dråpe og det svir når jeg tisser, så forsvinner disse symptomene etter et par dager men de erstattes av blank utflod (litegrann), og etter noen dager blir det hvitt igjen. Nå er det tredje runden, og det hele startet for 3 uker siden. Om jeg har sex når jeg fortsatt plages med litt blank utflod, vil partneren min bli smittet? Hva med oralsex?

Dette høres ikke ut som candida-infeksjon men symptomer på feks. klamydia, mykoplasma, herpes o.l. Jeg anbefaler deg sterkt å oppsøke lege for undersøkelse og testing.

Kjønnsykdom via runking:
Kan en person som har runket seg selv, eller en annen som har en kjønnsykdom, smitte meg hvis han rett etter (uten å vaske hendene først) runker meg?

Ja. Flere seksuelt overførbare infeksjoner kan overføres på denne måten, hovedsakelig dersom det er kroppsvæsker som precum og sæd fra hånd til penis ( hovedsakelig penishodet/glans penis ) Det er derimot litt vanskelig å gi deg eksakte tall for risiko for hver enkelt infeksjon, men i prinsippet er dette en mulighet på lik linje som deling av sex-leketøy.

Kjønnsvorter:
Hei, vil kjønnsvorter i endetarmen forsvinne helt ? Eller kan man risikere at noe blir igjenværende og må fjernes kirurgisk?

Oftest vil vortene forsvinne av seg selv selv om dette kan ta flere måneder, men i enkelte tilfeller er det behov for kirurgisk fjerning om de plagsomme eller bør fjernes av andre grunner.

Cock sounding:
Det er ganske vanlig for homser å bruke dildoer etc. Jeg har en fascinasjon for cock sounding, dvs. spesialtilpassede stål-dildoer som kan presses opp i urinrøret. De finnes i forskjellige tykkelser. Jeg synes det gir en fantastisk følelse oger seksuelt veldig stimulerende. Jeg steriliserer sondene før bruk og bruker spesialglid som egentlig er designet for elektrosex. Jeg vet at helsepersonell av og til setter kateter o.l. Jeg har aldri fått opplæring. Hva bør jeg passe på? Hva er risikoen?

Det første jeg tenker på her er at ved sounding brukes ofte et hardt og ikke-elastisk materiale (gjerne stål) . Til sammenligning er et medisinsk kateter mykt, bøyelig og fleksibelt, slik at man ikke skader urinrøret eller andre strukturer, i sær når man skal forbi «svingen» der urinrøret passerer gjennom prostata-kjertelen. Det er derfor viktig å være varsom ved bruk av disse. Jeg tror ikke det finnes så mange gode studier på akkurat dette, eller helsepersonell som er klar over at det brukes.

Lurer på en hva er mest trygg sex ? Og hvordan kan man føle seg 100 prosent trygg om man er da 100 prosent hiv virs fir /å hvorfor forsat så mye hatt til meg som må lev med hiv Nor skal dem føl seg trygg og er det beste da bedre ikke ha sex lenger:

Jeg forstår ikke helt spørsmålet ditt, dessverre. Det jeg greier å hente ut av ditt spørsmål er at man ikke kan være 100% trygg med noe som helst når man har sex, dessverre. Sex innebærer alltid en viss risiko, avhengig av mange faktorer. Det er viktig å ha tilstrekkelig kunnskap om egne risikofaktorer, for å bedre kunne ta gode valg for seg selv, og for andre. På denne måten kan man bedre ha sex som kjennes trygt og godt. Send meg gjerne inn spørsmålet på nytt her på facebook, eller via mail på nettsiden min om du ikke fikk svar på det du ønsket.

Skifte legning! Hei, jeg vil skifte legning fra homo til bi/heteroseksuell? Vet du hva som skal til? :

Det er ikke mulig å velge legning, på samme måte som at vi ikke kan velge våre foreldre. Det er flott å bli kjent med egen seksualitet, og finne en måte å akseptere den, og til og med bli glad i den på. Noen ganger kan tenningsmønstre endres i forskjellige livsfaser. Begrepene hetero, bi og homo er veldig begrensende, i beste fall misvisende. Nettopp derfor er legning et forvirrende begrep for mange. Jeg er glad i metaforen om at seksualitet er som en linje fra 0 til 100. Om man ber alle mennesker om å plassere seg et sted langs denne linjen er det få som vil stå akkurat på 100, som i 100% hetero/0% homo. Like få vil stå på 0, altså 0% hetero/100% homo. De fleste vil nok stå nokså nær/helt tett opptil ytterpunktene, og så vil du finne mange som flyter litt rundt midt i mellom. Er man et sted midt i mellom vil man kanskje oppleve å trekkes litt i begge retninger, ofte kanskje litt avhengig av samfunnsnormene rundt oss.

Hvordan smitter Hiv/Aids? Og kan man vite om noen har det ved å se det på dem? :

Man kan ikke på ingen måte se at noen er HIV positiv, på lik linje med at man ikke kan se om noen er smittet av feks. klamydia. Når det gjelder AIDS er det svært få som har denne diagnosen i Norge. En person som har diagnosen AIDS vil ikke nødvendigvis se annerledes ut enn friske mennesker. Dersom AIDS-sykdommen er langtkommen kan man se alvorlig syk ut, men allikevel ikke direkte skilles fra andre alvorlig syke mennesker med helt andre diagnoser.

Det er forenklet og kort forklart direkte kontakt med sæd/precum/blod fra en partner over til en annen partners slimhinner som gir risiko for HIV-smitte. For å lese mer om HIV/AIDS og hvordan det smitter kan man lese mer her: Folkehelseinstituttet om HIV/AIDS

Doktorfetisjisme:
Jeg og mange med meg har en tiltrekning til leger og situasjoner knyttet til leger og undersøkelsessituasjoner. Er dette forholdet et tema innen fagmiljø og i det medisinske studiet?

Dette er ikke et tema som jeg er kjent med at noen i fagmiljøet diskuterer eller er særlig oppmerksomme på. Dette kan man legge inn under fetisjisme-paraplyen. Det finnes et mangfold av tenningsmønstre, og her er det nok ingen arbeidsgrupper som er helt spart.

Ereksjonsproblemer/prostatitt ?:
Lykkelig gift homofil mann, xx år. Var gjennom en stressende periode i fjor i forbindelse med jobb og familieliv. Jeg fikk et lite sammenbrudd, og fant vel ut at også jeg har mine begrensninger på hvor mye utfordringer en skal takle i dagliglivet. Var til dels ganske deprimert og alt så ganske dystert ut. Ganske naturlig var også sexlysten også så som så gjennom denne perioden. Siden har ting ordnet seg på det personlige plan og føler vel nå at alt er såre vel. Sexlysten er tilbake også, men kjenner at jeg i etterkant av problemene ikke klarer å få ordentlig ereksjon. Jeg har naturligvis vært hos fastlegen min, og legen har sjekket prostata og alt er som det skal være i følge legen min. Det ble tatt blodprøver/urinprøver for og utelukke at det ikke var noen seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Kjenner selv at det er noe fysisk som skjer der nede, føler et slags kilende trykk på et sted mellom pungen og anus. Spontane ereksjoner er så å si borte.

Her kan det være flere årsaker, eksempelvis tegn på hjerte-karsykdom. I voksen alder skal man begynne å lete litt mer etter fysiske årsaker til at ereksjoner uteblir, spesielt når spontane ereksjoner blir sjeldnere eller helt borte. Det kan godt tenkes alt er i orden, og det høres ut som fastlegen din har gjort et godt forarbeide. Jeg forstår allikevel at dette er noe som bekymrer deg, og anbefaler en ekstra kontroll hos fastlegen, slik at man ikke overser noe som man burde ha fanget opp og gjort noe med.

Poppers:
Hei! Er det bevist at poppers kan være farlig? Jeg bruker det ikke hver gang jeg har sex, men det hender seg at jeg takker ja om jeg får tilbudet.

Det er ingen rusmidler som er ufarlige. Poppers innebærer dermed også risiko. Man skal være ekstra varsom dersom man har risiko for hjertesykdom, da poppers utvider blodkar, senker blodtrykk o.l. Spesielt er kombinasjonen poppers, alkohol, potenspiller som Viagra, Cialis o.l. uheldig. Vær også varsom med bruk, og unngå kontakt med selve væsken i poppers, dette kan gi etseskader.

Kyss:
Jeg liker å kysse ved gjensidig onani. Kan SOI overføres ved kyssing?

Kyssing anses som trygt og utgjør en liten risiko.

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *