PSYKOSE

PSYKOSE

Forrige ukes spørsmål på Doktor Nils´ Instagram-story var om forståelsen av psykose. De aller fleste (78%) svarte at dette er litt uklart, og jeg er helt enig !
Som lege i psykisk helsevern har jeg møtt mange pasienter med psykose. Og ofte er det jo nemlig slik at jo mer man fordyper seg i noe / får mer kunnskap om, jo flere spørsmål dukker opp underveis. Slå feks. opp i diagnoseboken, og det finnes et lass med forskjellige psykoselidelser, med forskjellige symptomer, årsaker, varighet, prognose og behandling. For min del må jeg derfor også si at det av og til er litt uoversiktlig. Det er helt klart tilfeller der man kan si om en pasient lider av en psykose, hvilken type, hva som forårsaket den, og hva behandlingen bør være. Andre ganger er det absolutt mer uklart, og man må lete etter tegn for å avklare om en persons opplevelser heller kan tillegges personlighet, utviklingsnivå, intellektnivå, framfor psykotiske symptomer. Dette gjøres gjerne over litt tid, ved å observere, snakke med og bli kjent med pasienten, gjerne over flere dager i sykehus.

TID OG PERSPEKTIV
Det finnes altså massevis av forskjellige definisjoner og typer, og allerede her forstår man at det begynner å bli vanskelig!
Psykoser rammer opp mot fire prosent av befolkningen en eller annen gang i løpet av livet. Vi snakker om en psykotisk episode fordi de fleste psykoser varer i en begrenset periode. Gener, personlighetstrekk, usunt stress, traumer o.l. spiller en rolle i hvorfor psykoser oppstår.
Jeg tenker å fortelle her om de såkalte akutte / forbigående psykosene. De kroniske (vedvarende) psykosene, som dere ofte kjenner igjen i feks. diagnosen Schizofreni, og de rusutløste psykosene, tar vi siden (snart).
Med akutt menes symptomer som oppstår ila. max. 2 uker og som går over innen max. 2-3 måneder, noen ganger innen uker eller dager.

LINJAL/SPEKTER

Jeg synes det er veldig kjekt å bruke noen visuelle virkemidler, så vi kan tenke oss at psykosebegrepet er fordelt over et spekter, slik som tallene er på en linjal !
En person kan over tid bevege seg både inn (psykotisk) og ut (ikke-psykotisk) av denne linjalen. Dette kan endre seg flere ganger ila. en dag faktisk. Noen ganger er personen så vidt innenfor, kanskje rundt tallet 1 eller 2, og andre ganger helt til motsatt ende mot tallet 100, der alle tegn til psykose er i full blomst. Man kan sånn sett være bare «litt» psykotisk, eller «veldig veldig» psykotisk !Hvilke tegn eller symptomer definerer psykose da? Vrangforestillinger, hallusinasjoner, sansebedrag og betydelig avvik fra vanlig adferd.

 

HALLUSINASJONER

Hallusinasjoner er en opplevelse av stimulus som kommer utenfra, altså noe man feks. ser eller hører. Det kan også være sansebedrag for opplevelser inne i kroppen.
En vanlig hallusinasjon er stemmehøring, eller det å se feks. dyr.
Det er oftere slik at man er klar over at man opplever hallusinasjoner, i motsetning til vrangforestillinger. Ser du en katt som går på plenen i hagen din tenker du kanskje ikke på at dette var noe merkelig. Dersom hallusinasjonen forsterkes over tid vil man til slutt ofte skjønne at nå skjer det noe veldig rart, som hvis det feks. dukker opp hundrevis av katter fra skuffer, skap og potteplanter.

VRANGFORESTILLINGER

Vrangforestillinger kan være utrolig fascinerende også. Fantasien vår er jo grenseløs, og derfor er det nærmest grenseløst hvordan en vrangforestilling kan utarte seg.
Noen opplever å bli forfulgt, spionert på, forgiftet, eller motarbeidet. Andre kan feks. oppleve en urimelig og intens tilknytning til helt fremmede mennesker på gaten, som feks. at det sendes kontinuerlig hemmelige beskjeder/koder om sjefen på arbeidsplassen din, gjennom måten folk er kledd på, eller måten de leser avisen på. Flere eksempler kan være sykelig sjalusi, en plutselig overbevisning om at partneren din er utro, når all logikk, fakta, og bevis peker på det stikk motsatte. Andre vrangforestillinger kan være å tro at man selv er statsminister og oppfører seg deretter, eller at man mener fast og holdent å kunne oppheve tyngdekraften og er sykt opptatt av å fortelle alle rundt seg om dette, eller søke patent på denne oppfinnelsen.
Det som kjennetegner slike vrangforestillinger er at de er fastlåste. Personen er overbevist om at dette er ekte og virkelig, holder fast ved sin tolkning, og bruker all sin energi på å forsvare sine vrangforestillinger. Det nytter ikke å forsøke å overbevise personen om at dette er en vrangforestilling, tvert i mot.
Hvis du kjenner noen som plutselig begynner å oppføre seg annerledes, endrer adferd, blir opptatt av å fortelle deg gang på gang ting som er merkelig eller påfallende ( «jorden er flat», eller» alle som går med røde sko er farlige» ), isolerer seg hjemme (fordi de føler seg forfulgt ), kanskje slutter å bry seg om eget utseende og hygiene ( tankene tar så mye plass at de ikke husker eller orker å ta vare på seg selv lengre), plutselig ikke tør å ta bussen som de vanligvis gjør ( «fordi alle bussjåfører er hemmelige agenter» ) , plutselig unngår tappevann ( tappevannet er forgiftet av myndighetene ) så kan dette være tegn til psykose. Grunnen til at jeg skriver dette er fordi psykoser tar som regel for lang tid å bli oppdaget. Tidlig behandling gir best resultat, og en hjerne som lider av psykose er en hjerne som er akutt syk og trenger akutt hjelp. Personer som blir psykotiske er som sagt ofte ikke oppmerksomme på dette selv, og det viktigste for å kunne tilby hjelp er dersom omgivelsene, som familie og venner, er oppmerksomme på dette. Selv om personen selv ikke er klar over psykosen, har pasienten ofte store plager knyttet til dette. Tenk selv hvor stressende og ubehagelig det er å være overbevist om at noen er ute etter å ta deg, forgifter deg, eller at politiet har hacket mobiltelefonen din og sender deg hemmelige og ubehagelige meldinger døgnet rundt. Mange får derfor sterke symptomer på angst i tillegg.
Samtidig kan andre psykotiske personer greier å være i full jobb, og ingen kolleger oppdager dette, fordi vrangforestillingen er kun betinget til, og vises kun når pasienten er i sitt eget hjem.

HVA KAN DU GJØRE?

Er du bekymret for noen du kjenner ? Spør vedkommende om hvordan de har det. Man kan gjerne begynne med å poengtere hva man selv reagerer på som annerledes ved personen. Spør om de er har lagt merke til denne endringen selv, og spør om de har behov for hjelp. Kommer du ingen vei ( som man mange ganger ikke gjør ) bør helsepersonell kontaktes.

Jeg er opptatt av at folk skal få mer forståelse, bli mer oppmerksomme på andre, bry seg, og tørre å spørre. Det er enklere å spørre om man kan hjelpe, om man har noe forståelse av hva som foregår.

Så, om alt dette var gammelt nytt er det topp, og hvis ikke håper jeg du fikk en litt enklere forståelse hva psykose kan være. Og om du vil lese mer kan du feks. sjekke ut disse linkene:

NORSK ELEKTRONISK LEGEHÅNDBOK

UPTODATE

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *