Lykkepiller & forskning

I mitt innlegg 8.oktober 2017 snakker jeg om "lykkepiller", eller på fagspråk: antidepressiva. Her setter jeg et kritisk blikk på det stadig høyere antall nordmenn som får forskrevet denne type medisiner. Jeg mener ikke at antidepressiva er en uting. Det er gode argumenter for å benytte medisiner i behandling av depresjon og andre psykiske lidelser. Utfordringen er at samtidig som mange pasienter opplever effekt av antidepressiva, opplever mange andre at antidepressiva ikke virker. En annen viktig utfordring er det høye antall pasienter som opplever bivirkninger på seksualfunksjon, slik som nedsatt lyst, vansker med orgasme, ereksjonsproblemer o.l. Vi har ulike typer antidepressiva, og dermed variabel grad av bivirkninger og type bivirkninger. Den mest brukte og markedsførte typen heter Cipralex. Problemet er at dette er blant "verstingene" når det gjelder bivirkninger i form av seksuelle plager. Her snakker vi om opptil 40% ! Utfordringen for oss leger er derfor å vurdere hvilke pasienter vi bør tilby antidepressiva, og hvilke pasienter vi bør tilby noe annet. Videre er utfordringen å velge hvilken type antidepressiva hver enkelt pasient skal få, og ta stilling til eventuelle bivirkninger. Når det er sagt vil jeg presisere at antidepressiva er et hjelpemiddel i terapi, og ingen "quick-fix".

Dersom du som leser denne artikkelen bruker antidepressiva er ikke dette innlegget ment å gi noen føringer på om din behandling er rett eller gal. Dersom du har spørsmål rundt egen medisinering er det svært viktig at du ikke gjør endringer uten å først avtale dette med legen. Spesielt viktig er det å ikke endre på dosen selv, eller avslutte behandlingen brått. Dette gir stor risiko for uheldige bivirkninger.

Som jeg har lovet skal jeg referere til hvilke kilder jeg henter informasjon fra, og hvor du som leser kan finne relevant informasjon. Her har jeg vedlagt noen artikler fra tidsskriftet.no : "Tidsskrift for den norske legeforening". Dette er 3 artikler som hver og én setter søkelys på utfordringene jeg har diskutert i dette innlegget, og i innlegget fra 8.oktober 2017.
Her vil jeg påpeke at dette er kun 3 artikler blant tusenvis å finne på nett, igjen med forskjellige resultater og synspunkter. Er du interessert i å lese mer kan du enkelt søke opp flere artikler inne på tidsskriftet.no. Klikk på lenken helt nederst. Mye kjekt lesestoff der for den som vil holde seg faglig oppdatert om alt mulig!

Og husk, har du spørsmål til meg så ta gjerne direkte kontakt via nettsiden, eller facebook.

Kommenter gjerne og, under innlegget her eller på facebook, om du har noen synspunkter.

God lesing !
-Doktor Nils

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *