HJERNEN – KROPPENS STØRSTE KJØNNSORGAN !

HJERNEN - KROPPENS STØRSTE KJØNNSORGAN !

- Og den veier i snitt i underkant av 1,5 kg.
Det blir ikke mye moro uten hjernen, men hvordan funker egentlig hjernen når det kommer til nytelse, sex og orgasme?
For å oppnå orgasme er det mye som skal klaffe. Deilig berøring av kropp og kjønnsorganer, ofte kombinert med opphissende sanseinntrykk som feks. syn, lukt og hørsel er en god kombo for å oppnå klimaks, men forklarer langt fra alt. Alle våre sanseopplevelser settes sammen i hjernen i et system, og gjennom en rekke kompliserte mekanismer opplever vi et rush av intens nytelse ved klimaks.

HEROIN VS. ORGASME

Den intense følelsen under en orgasme kan vi takke «lykkehormonet» dopamin for. Dette er en nevrotransmitter i hjernen som vi alle digger. For å spissformulere det litt: Alt som gir nytelse og tilfredsstillelse forårsakes av dopamin: Alt fra når vi får mat på bordet, står på eksamen, føler oss forelsket, fikk den jobben vi drømte om, vinner på flaxlodd osv. Ved orgasme frigjøres det et skikkelig rush av dopamin - så mye at det tilsvarer effekten av et realt heroin-skudd ! Dette skjer i belønningssenteret i hjernen, og det er de samme mekanismer som skaper avhengighet av både rusmidler, spill, ekstremsport og også sex-avhengighet. Ikke rart man kan bli hekta på orgasmer !

«TURN ME ON/TURN ME OFF"

Hjernen funker hovedsakelig gjennom AV og PÅ knapper i et vanvittig komplisert nettverk av såkalte synapser eller koblinger, som jeg ikke gidder forklare med kjedelige detaljer. Men med enkle ord betyr det at hjerneceller som skrus PÅ sender AV signaler til andre hjerneceller, som igjen skrur PÅ en annen hjernecelle, osv. Og sånn fortsetter altså denne runddansen.

Du har sikkert opplevd å «falle» akkurat i det øyeblikket du sovner? Ikke tilfeldig at det heter å falle i søvn ! Dette skjer akkurat i dèt nerveceller skrus av og på, og noen ganger blir det altså en liten «hick-up» i dette kompliserte systemet. Vi straffes for at hjernen er litt upresis her og opplever det som kjipe muskelrykninger og følelsen av å falle. Uansett. Poenget er å vise at det er mange finurlige mekanismer som er med på å styre orgasmen.
Deler av hjernen skrus rett og slett av ved klimaks, spesielt de områdene som styrer negative tankeprosesser. Er man stressa, engstelig, eller har generelt vansker med å slippe kontrollen (feks. å ignorere en negativ tanke om sitt eget selvbilde) kan det bli vanskelig å oppnå orgasme. Denne forklaringen er forenklet, men du skjønner sikkert budskapet.

Det som også er interessant er at hjernen hos kvinner ser ut til å fungere litt ulikt menn. Studier har vist at kvinners hjerneområder som styrer selvkritiske, dømmende, moraliserende og sosialkritiske tanker, blir rett og slett bedøvet ved orgasme.

VI ER VÅR EGEN VERSTE FIENDE 

Under en orgasme aktiveres nytelsessenteret (akumbens-kjernen) og hypothalamus som bla. sekrerer oxytocin ( tilknytningshormonet ). Deretter aktiveres områder i lillehjernen som bla. får tærne til å krølle seg, aktivering av områder ( insula og gyrus singuli ) som demper smertesignaler. Vi ser også høy aktivitet i amygdala. Her har vi bla. mye av vår seksuell hukommelse, fantasi og opphisselse. I tillegg øker aktiviteten i amygdala hjerterymen, blodtrykket og svetteaktiviteten i huden. Amygdala regulerer også andre sterke følelser som frykt og sinne. Disse delene blir skrudd mer av, og forklarer kanskje hvorfor vi blir mer og mer dristig jo mer opphisset vi blir, vi tar rett og slett større sjanser. Andre deler i hjernen aktiveres også, som regulerer smertesignaler og smerterespons. Aktivitet her demper smerteopplevelsen, og de «stilige» ansiktsuttrykkene vi får under orgasme er ganske lik de vi faktisk lager ved sterk smerte. Skjønner ?
Oxytocin - tilknytningshormonet 4-dobles ved orgasme. Ikke rart vi føler oss ofte mer tilknyttet en partner rett etter orgasmen! Dette er jo vanvittig smart evolusjonsmessig, og derfor ingen tilfeldighet.

HJERNENS FILTER

Heldigvis har hjernen et praktisk sosialt «filter» som ligger i den fremre delen av hjernen. Her ligger nemlig mye av vår bevissthet om oss selv. Her er et område som heter dorsolaterale prefrontale cortex og passer på at vi ikke hopper på hverandre i kassa på Rema, men venter til vi faktisk slenger fra oss handleposene hjemme.
Men, dette filteret kan sensurere i overkant mye, og kan ende med å overstyre oss. Du har sikkert opplevd at tankene tar litt for mye plass, saboterer og tar livet av steminga.
Og her ligger endel av svaret på hvorfor vi greier å oppnå bedre / enklere nytelse når vi er alene: Alt handler nemlig ikke om at vi er så gode på ting som «jeg vet akkurat best selv hvordan jeg vil ha det» selv om det ofte også er slik. Hovedsakelig dreier det seg om at vi er nødt til å bruke de områdene av hjernen som kontrollerer og finjusterer hver en bevegelse vi utfører på oss selv. Når dette ikke skjer ved at en partner tar over «styringa», får disse områdene i hjernen lite å holde på med, og dermed fritt spillerom til å la tankene vandre av gårde, og hos noen: Rett inn i angst-fella. Angst funker dårlig sammen med opphisselse, og her snakker vi virkelig om å skru AV bryteren.

Ut fra denne forenklede forklaringen skjønner du sikkert allerede nå at det er mye som kan gå gæærnt oppe i topplokket når vi har sex, og mange forklaringer på hvorfor det oppstår problemer som prestasjonsangst, manglende orgasme, smertefull orgasme, bivirkninger av medisiner som påvirker hjernen, hodeskader, infeksjoner osv. osv.
Men mesteparten av disse problemene kan man gjøre noe med, med litt hjelp utenfra.
Har du spørsmål eller ønsker hjelp - ta kontakt.

-Doktor Nils

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *