CANNABISMISBRUK ER SVÆRT ARVELIG !

Gjentatte studier, også referert til av Folkehelseinstituttet, viser at gener er mye viktigere enn miljø når det gjelder MISBRUK av illegale rusmidler, og spesielt cannabis.
Derimot når det gjelder definisjonen BRUK (og ikke misbruk) av illegale rusmidler, altså om man har forsøkt én gang eller sjeldent, uten at det fører til avhengighet eller alvorlige hendelser som feks. psykose, er arv mindre relevant. Det viser seg allikevel at rundt 30% av de som forsøker illegale rusmidler har en arvelig/genetisk sårbarhet for dette. Dvs. at de fleste, rundt 70%, forsøker illegale rusmidler som en konsekvens av risikofaktorer i deres miljø. Dette kan være alt fra vanskelig oppvekst, traumer, sosioøkonomiske problemer osv.

MEN, av de som ender opp med å bli rusmisbruker, altså at bruken av rusmidlet medfører avhengighet, eller feks. alvorlige psykiske lidelser som psykose, er hele 80% arvelig betinget ! Den høyeste andelen gjelder faktisk cannabis, som er kanskje det mest tilgjengelige og mest brukte av alle illegale rusmidler. Og dette er et tankekors i debatten om legalisering av cannabis.
Også misbruk av kokain, amfetamin og MDMA/ ecstasy kan hovedsakelig forklares med arv/genetikk, og ikke miljø.
Dette er ganske overraskende tall for de fleste, og det gjenspeiler seg i at 98% av dere som svarte på dette spørsmålet i min instagram story, trodde at mijø var viktigste årsak til misbruk av cannabis. Spørsmålet var kanskje litt ledende - hadde jeg spurt om bruk, og ikke misbruk, hadde 98% av dere svart korrekt. Poenget er allikevel at jeg vil øke oppmerksomheten på hvor stor andel av rusmisbruk som faktisk handler om arv. Dette betyr, med andre ord, at selv om man ruser seg og kommer fra et godt beskyttet hjem, har god økonomi, trygg og stabil livssituasjon, kan man faktisk ende opp med å få en alvorlig psykisk lidelse og/eller bli avhengig, og livet blir altså snudd på hodet. Dette gjelder spesielt cannabis, og det kan jeg selv bekrefte i min jobb i psykisk helsevern. Vi ser dette stadig vekk, og hvilke enorme konsekvenser dette får for den enkelte, familien, og samfunnet.
Les mer her:

Cannabis-misbruk er svært arvelig. - Folkehelseinstituttet

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *