BESLUTNINGSVEGRING

Lyst til å bli litt lykkeligere hver dag ?
Da kan du følge med på mine kommende innlegg !

BESLUTNINGSVEGRING…

Visste du at det er over 80,000 forskjellige måter å drikke en Starbuck´s kaffe på ?!
Om du er en som helgarderer deg i alle hverdagens valg er du sannsynligvis mindre tilfreds enn de som ikke gjør det. Kjennetegn på beslutningsvegring er:

Du bruker omstendig med tid og energi på å ta beslutninger. Du veier nøye opp alle mulige fordeler og ulemper, og søker gjerne gjennom alle mulige alternativer før du tar en beslutning. Dette medfører ofte vegring for å faktisk ta en beslutning, i frykt for å ta feil. Jo flere valgalternativer du har, jo flere mulige utfall er du nettopp bevisst på at du kanskje går glipp av. Dette er vitenskapelig bevist og kalles valgets paradoks. Flere valgmuligheter kan nemlig gjøre oss mindre lykkelige !
Du ender kanskje ofte opp med å utsette beslutninger, og setter av tid til å gruble deg gjennom mulige utfall ved hvert enkelt valg. Du ønsker kanskje at noen andre skal ta beslutningen for deg, slik at du selv kan slippe å være ansvarlig for et eventuelt dårlig valg. Sjansen er stor for at opplever relativt mye ubehag og dermed kaster bort mye verdifull tid, og ender opp med generelt mindre lykkefølelse.

Om du kjenner deg igjen i dette kan du trene på å ta dårlige valg. De som går for «godt nok» og ikke «aller best» i hverdagens valg ( hverdagen består tross alt av fryktelig mange valg ), er generelt lykkeligere og mer tilfreds. De er villige til å risikoen for å ta et valg som i ettertid viste seg å være dårligere enn først antatt. Objektivt målt gjør de også nettopp det. Men essensen her er at de allikevel er lykkeligere enn de som helgarderer seg. Så hva er viktigst for deg?

Tips:
Bestem deg på forhånd hvilke kriterier og verdier som er viktige for deg, før du går inn i en valgprosess.
Sett av tid på døgnet da du er mest opplagt for å ta en viktig beslutning. Er du mest opplagt på morgenen og sliten på kveldstid, er det lite lurt å ta beslutninger på kvelden.
Sett av en tidsbegrensning for dine valg. Avtal med deg selv at feks 15 min. er den totale tiden du får lov å bruke, før du må ta en beslutning.
Tren deg på å akseptere at de framtidige valgene du tar, ikke alltid viser seg å være best. Beslutning om et valg er tross alt en vurdering om noe som ligger fram i tid, og uansett hvor mye tid og energi du bruker, kan du aldri være 100% sikker på at et valg vil være riktig, før i ettertid.
Uansett hvilket valg du tar, gjør det beste ut av det. Ting har en tendens til å ordne seg, og ofte oppstår det uforutsette ting vi aldri kan greie å forutse. Dette kan like gjerne være positive overraskelser !
Skriv ned fordeler og ulemper på et papir, og du får visualisert tydeligere hva som er viktigst for deg.
Et siste tips: Noen ganger er det også lov å delegere ansvaret over til noen andre !

Del på:Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Comments

comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *